Wat is er te doen?

 

 

ma 12-8
10:16
verbouwing HK 1: week 33; 12 t/m 19 augustus is HK1 gesloten i.v.m. verbouwing
do 4-7-24 13:30
Renovatie/verduurzaming in Oude Spoorbaan (bepaalde huurwoningen Woonbedrijf): Komende maanden zijn, zoals de huurders, die het betreft al weten...
ma 1-7-24 13:21
Buurtfeest Oude Spoorbaan SAMEN FEESTEN 8 september: "Voor het buurtfeest van 8 september; thema SAMEN FEESTEN zijn wij (vrijwilligers Straatkamer)...
di 28-5-24 16:47
Minibiebs, lezen en voorlezen, delen, ruilen: Wist u dat, dat we in Oude Spoorbaan verschillende minibiebs (en ruil-/deelkastjes) hebben? O.a.bij de...

Op bezoek bij de Straatkamer

 

Enige tijd geleden belde ik, als buurtbewoner even aan bij de Straatkamer aan de Godfriedstraat.

Mevrouw Catrien, vrijwilligster doet open en als ik vertel dat ik als buurtbewoner even kom  kijken, vraagt zij me even verder te komen.

Wat volgt is een leuk en open gesprek met twee van de vrijwilligsters, die met veel plezier vertellen over de Straatkamer; wat het eigenlijk inhoudt. Over hun inzet voor deze buurt, waarbij beiden alweer enkele jaren hiermee aan de slag zijn. Maar ook dat Woonbedrijf deze locatie mogelijk maakt en faciliteert.

De vrijwillig(st)ers Annie, Khadija en Marjolijn e.a. organiseren, samen met andere buurtbewoners, diverse activiteiten vanuit hun eigen betrokkenheid. Zo vertellen ze over activiteiten voor kinderen, die ze in het verleden hebben georganiseerd en natuurlijk ook nog steeds met veel plezier doen. Ik zie binnen de beschilderde vogelhuisjes, maar ook de collage, waarop o.a. Sint- en kerstviering, maar ook Halloween, een gezond diner voor de kinderen, een Russische bewoonster die in het verleden een gezellige bijeenkomst had hier. Ook de buurtagent en iemand van Woonbedrijf schuiven soms aan, bij inloopochtenden.

In het verleden werden nog veel meer activiteiten in en rond het buurthuis georganiseerd, als BBQ’s etc. Ook biedt deze accommodatie de gelegenheid voor buurtbewoners om een ontbijtje op donderdag te nuttigen voor een aantrekkelijke prijs, met zelfs een lotto.

Vele organisaties boden hun medewerking aan dit initiatief, zoals de supermarkt Jumbo (Boutenslaan), maar ook NEOS heeft gezorgd voor mooie aankleding, zoals o.a. bloembakken in de tuin en de huidige minibiebs, die de voorgevel alweer enige tijd sieren. Waarvoor dank!

Ook voor na de zomervakantie willen de vrijwillig(st)ers met veel plezier weer met de buurtbewoners in contact staan en ook voor de kinderen diverse activiteiten organiseren.

 

Dus vernemen zij graag wat de buurtbewoners, van jong tot oud , leuk zouden vinden om te doen in de Straatkamer. Of misschien dat andere buurtbewoners nog leuke activiteitenideeën hebben, om van de Straatkamer een bruisende en gezellige ontmoetingsruimte te maken. En tevens zijn zij op zoek naar mensen die graag op vrijwillige basis hulp willen bieden bij de realisatie van al deze leuke plannen. Misschien zijn er mensen die hulp willen bieden bij activiteiten voor kinderen, of eventueel ouderen die graag de Straatkamer bezoeken te nodigen om eens langs te komen en evt. hen te halen en/of brengen.

En ook zou het leuk zijn om bijv. iets met Nationale Burendag te doen; de dames hebben wel wat ideeën. Maar natuurlijk staan ze open voor ideeën vanuit de buurt en mogelijke medewerking is zeker welkom. Gelukkig zijn er meer betrokken buurtbewoners die hun medewerking verlenen, maar zoals vaker; je kan nooit genoeg mensen hebben om alles te realiseren.

Al met al een mooie betrokkenheid en hopelijk een groeiende, vanuit de buurt voor deze unieke locatie in de buurt “Oude Spoorbaan”. Er zijn al diverse reacties op de ideeënkaartjes retour gekomen, zag ik tijdens de korte rondleiding in de knusse vrolijke activiteiten-/ontmoetingsruimte.

 

Een gezellig gesprek met twee betrokken dames later, stap ik met een vriendelijke groet weer buiten! Met de dames die me verzekeren, zoals voor iedere buurtbewoner van de Oude Spoorbaan (Van Baarsstraat tot Hertog Jan 1 laan) geldt: “Kom gerust eens binnenlopen, de koffie staat klaar!”

 

Mickel Adams

 

Wist u dat:

 

- De Straatkamer is gevestigd aan de Godfriedstraat 1 in Oude Spoorbaan (vandaar ook het leuke logo aan de gevel) 

- U daar iedere donderdagochtend van harte welkom bent voor een gezellige babbel en een kopje koffie met een koekje?

- En dat u 1 keer in de maand kunt komen ontbijten tegen een kleine vergoeding? (zie ook kalender)

- Er 1 keer in de maand op woensdagmiddag van 1400 tot 15.30 uur hobbyclub is voor kinderen vanaf 6 jaar? En dat als het mooi weer is we met de kinderen samen buiten spelen?

- er ook voor ouderen creatieve middagen zijn?

 

Is er nog iets, wat u, als wijkbewoner leuk zou vinden om met buurtgenoten te doen, weet dan dat wij open staan voor meer ideeen die we gezamenlijk in de Straatkamer kunnen doen!

Laat het weten aan de vrijwilligers (Khadija, Catrien en/of Marjolijn)

 

Interview met Liesbeth van der Kuijlen over HK 1

Interview met Liesbeth, Bruggenbouwer en begeleidster bij HK 1

 "Ik ben Liesbeth van der Kuijlen-Vos en nu inmiddels 2,5 jaar werkzaam bij HK1 en HK2 als zijnde Bruggenbouwer en begeleider. HK1 is HET centrum voor creativiteit en ontwikkeling.

Wij bieden basisdagbesteding aan. Een ouderwets woord en eigenlijk niet meer van deze tijd, maar het houdt in dat je een leuke dag bij ons kan hebben.

Dat kan in de ochtend of in de middag of allebei. Neem je deel aan ons aanbod dan mag je gratis aansluiten tijdens de lunch om 11:45.

Onze activiteiten zijn heel divers en daarnaast mag en kan je altijd vrijblijvend werken aan je persoonlijke project."

 

Voor welke doelgroep organiseren jullie activiteiten/ Wie heten jullie allemaal welkom en nodigen jullie uit bij jullie organisatie?

"De doelgroep waar wij ons op richten zijn mensen/inwoners uit de Eindhoven en dan met name uit de wijk Gestel evenals de bewoners van de locaties van Neos, veelal ook gelegen in deze wijk.  

Sommige bezoekers zijn doorverwezen door bijvoorbeeld Wij Eindhoven omdat men zich eenzaam voelt en graag onder de mensen wil komen. Andere willen hun creatieve skills verbeteren en weer anderen ervaren meer structuur. Weer anderen komen uit zichzelf een kijkje nemen.

Het deelnemen aan onze activiteiten en lunch is geheel gratis."

 

Hoe is het mogelijk deel te nemen aan de activiteiten die jullie organiseren?

"Het deelnemen aan onze activiteiten is geheel vrijblijvend. We hebben een weekprogramma per maand en we hebben een extra vrijdagmiddag activiteit, Wij noemen dat de MOOIMENSENMIDDAG

Je hoeft je niet aan te melden. Je kan binnenlopen en aansluiten."

Wat voor activiteiten bieden jullie zoal?

"Sleutelen in de fietsenwerkplaats, meehelpen in de productie, schilderen in The Living Museum, knutselen in de huiskamer o.a. collageArt, dromenvangers maken, sieraden maken, mozaïeken, tassen beschilderen, decoupage, upcyclen.

We hebben een naaiatelier , je kan meehelpen in de keuken, muziek maken in de Toonzaal, muziek produceren, gitaarles, Franse les, theater.

We hebben een "meet & weet clubje" om samen ons gewicht in de gaten te houden

Er kunnen dialoogsessies gehouden worden i.s.m. de ggz, je gezondheid in de gaten houden met Gezond Vitaal en de Bibliotheek Eindhoven geeft workshops met verschillende onderwerpen.

Met deze activiteiten hopen wij op nieuwe vriendschappen, sociale contacten, minder eenzaamheid, gezonde maaltijd, beweging, investeren in jezelf, jezelf mogen zijn, want samen is veel leuker."

Wanneer kunnen mensen bij jullie terecht?

"Onze openingstijden zijn van maandag t/m vrijdag tussen 8:00 16:00 uur

HK1 is gevestigd aan de HessenKasselstraat 1, vroeger was dit de papierfabriek en later Het bedrijf en ATC."

 

Wat vind je persoonlijk het leukste van het werken bij HK1 en wat vind je de leukste activiteit die jullie ooit georganiseerd hebben.

"Iedere dag op HK1 is weer anders en ik vind het ontzettend leuk om een bijdrage te leveren aan de diversiteit en inclusie op HK1. Deze woorden hoor je de laatste tijd overal , maar op HK1 zie je ze.

Ik werk hard om het stigmas te doorbreken en verbindingen te leggen die men voorheen niet voor mogelijk hield. Bij ons mag je zijn en zo zit de ooit dakloze man, verstoten door zijn moeder naast de dame uit de wijk waarvan de zoon niet meer komt. Vrouwen uit de opvang naast de Oekraïense vluchteling uit de opvang. Helpt een eenzame vrouw in de keuken de jongeren zonder school of zonder werk. Maakt de muzikant tijd om een toevallige passant akkoorden te leren op de gitaar. Knipt de failliete kapper gratis de haren van een deelnemer in de schuldsaneringdansen we samen omdat we allemaal wel iets in ons eigen rugzakje hebben zitten.

Ik kijk altijd uit naar de optredens/ voorstellingen die we 1x per 3-4 maanden hebben. Dan komt alles samen. De uitkomst van maanden samenwerken.

De horeca, de workshop , ingestudeerde muziek, expositiesiedere keer weer met andere themas. We bouwen dan samen een feestje en iedereen is welkom om te komen kijken.

Zo hebben we 4 juli van 13:30 tot 19:00 een IbizaMarkt met BBQ. Voel je vooral welkom om een een kijkje te komen nemen."

Waar kan men terecht voor meer informatie?

Het beste is om langs te komen of om ons te volgen op Social Media. Facebook, LinkedIn of Instagram bijvoorbeeld. Daar worden de programmas gedeeld. Fysiek liggen ze op HK1

Is er verder nog iets wat je zou willen delen?

"Jazeker!!! Wij gaan verbouwen! Erg trots dat dit gaat gebeuren. We gaan er iets prachtigs van maken. Het pand moet verduurzaamd worden en daarmee zal na de bouwvak gestart gaan worden. We hopen zo rond 1 januari weer klaar te zijn. In deze tussentijd blijven wij wel gewoon open maar met een aangepast programma. Ik kijk daar naar uit , omdat het in mijn beleving iets gezelligs met zich meebrengt en waar we gezamenlijk moeten improviseren en dat schept een band.

Dus Op naar de sterren en daar voorbij!!!!

Dank ,voor een mooi beeld over HK 1,

aan:

 

Liesbeth van der Kuijlen-Vos

Bruggenbouwer

Begeleider HK1, HK2

 

Hessen Kassel straat 1

5615 SM Eindhoven

040-2523277 

Openingstijden: Maandag t/m vrijdag: 08:30 16:00 uur

 

Door: Mickel Adams voor "Gestel-Online"

 

 

 

  • Thema 1
Thema 1
  • Thema 2
Thema 2
  • Thema 3
Thema 3